Hoste med slim og våd hoste
Mærker du slim i halsen vil du helt naturligt mærke en trang til at hoste, for at komme af med den generende slim. I denne tekst får du mere viden om, hvorfor man kan opleve at have slim hoste, hvor slimen sidder, og hvor længe man kan regne med, at det står på. Du vil også få viden om hvilken slimløsnende håndkøbsmedicin, der kan afhjælpe slim i halsen.
Hvad er slim hoste?
Hoste med slim (slimhoste) er kendetegnet ved at være en våd hoste med slim, også kaldet produktiv hoste. Det vil sige, at du oftest oplever, at når du hoster, kommer der slimet sekret med op. Det kan være meget generende at hoste slim op, og det kan være ubehageligt hvis slimet i halsen, opleves som sejt og svært at få løsnet ved almindelig hosten.
Hvorfor hoster man slim op?
Vi hoster, når kroppen prøver at rense luftvejene for det, som irriterer dem. Du oplever det, når du f.eks. får en krumme galt i halsen, eller når du er syg med f.eks. en forkølelse. Når du hoster, prøver kroppen at hjælpe dig til at blive hurtigere rask. Det er derfor meget vigtigt, at du sørger for at spytte slimen ud ved slim hoste .
Hvor sidder slimen henne?
Ved våd hoste kan slimen sidde i halsen eller lungerne. Slim i lungerne er ofte tegn på sygdom, og du vil derfor ofte opleve, at dit slim har en gul eller grøn farve som for eksempel ved bronkitis eller lungebetændelse.
Årsager til hoste med slim
Der kan være mange årsager til, at våd hoste og farven på dit slim, kan give en indikation på, hvad der er årsagen til din våde hoste. De mest almindelige årsager til at hoste med slim, er:
- Lungebetændelse
Ved lungebetændelse kan man opleve en række forskellige symptomer. En af disse, er våd hoste. Du vil typisk opleve, at din slim er gult og grønt, hvis årsagen er lungebetændelse. - Bihulebetændelse
Ved bihulebetændelse er det helt normalt at opleve, at der løber slim fra næsen ned i svælget. Dette kan give slim hoste, da man vil få en naturlig trang til at hoste slimet op . - Bronkitis
Bronkitis er ofte en del af et forkølelsesforløb og har derfor nogle af de samme symptomer. Her kan din hoste være mere intensiv, og vil i starten være tør, hvorefter den kan udvikle sig til våd hoste . - Forkølelse
Hoste er et helt almindeligt forkølelsessymptom. Din hoste vil typisk være tør i starten og senere udvikle sig til en våd hoste med slim . - Astma
Hvis man lider af astma, er hovedsymptomet hoste, og det kan forekomme, at der er slim i halsen og luftvejene, der skal hostes op .
Andre faktorer der kan give slim hoste er:
- Allergi
En allergisk reaktion kan også føre til øget slimdannelse, som kan medføre slimhoste. . - Rygning
Rygning irriterer luftvejene og fører ofte til hoste. Særligt hoste med slim om morgenen er hyppigt; dette kaldes også tobakshoste .
Hvor længe varer våd hoste?
Det er meget forskelligt hvor lang tid en våd hoste varer. Varigheden afhænger i høj grad af, hvad årsagen er til din hoste. Opstår din våde hoste som følge af en sygdom, kan varigheden af din slim hoste variere fra en enkelt uge, til at strække sig over lang tid, som for eksempel ved forkølelse. Våd hoste opstår typisk ved langvarige infektioner eller i slutningen af korte infektioner, som ved akut bronkitis.
Skyldes din hoste med slim allergi, er det helt normalt at opleve hoste med slim under hele allergisæsonen. Ved rygning, kan du også opleve at have slim hoste i længere tid. Varer din hoste mere end 8 uger, er der tale om en vedvarende hoste.
Hvordan kan man behandle hoste med slim?
Du kan behandle våd hoste med slimløsnende midler der kan fremme produktionen og transporten af slimen i luftvejene. Herved lettes det ophopede slim. Slimløsnende midler anvendes ved sygdomme med slimproduktion i luftvejene – specielt hvis slimen er sej og vanskelig at hoste op.
Mucolysin® løsner slimen i hals og lunger og gør den lettere for dig at hoste op.
Mucolysin® 600 mg brusetabletter kan anvendes til børn over 14 år og bør indtages om morgenen, da der i den første tid af behandlingen vil være mere tyndtflydende slim, som skal hostes op, hvilket kan forstyrre din nattesøvn .
Hvornår bør man søge læge ved hoste med slim?
Du skal kontakte din læge med det samme hvis du får det værre, eller hvis du ikke fået det bedre. Kontakt også lægen, hvis din slimhoste er ledsaget af brystsmerter og vejrtrækningsbesvær.