GRÆSALLERGI - 12 RÅD TIL FOREBYGGELSE OG LINDRING
Mange danskere lider af en eller anden form for allergi. Man anslår at ca. en million danskere lider af en form for høfeber. Det er i denne kategori at man også finder græsallergi.
Græsallergi er en såkaldt luftvejsallergi, hvor du får en allergisk reaktion når du indånder luftbårne stoffer som du ikke kan tåle f.eks. pollen.
I græsfamilien er der over 400 forskellige arter, hvoraf cirka 100 er hjemmehørende i Danmark.
Heraf bidrager ca. 20 arter til dagens pollental for græs.
Hvad er symptomerne på græsallergi?
Der er en del symptomer på græsallergi som du skal holde øje med. For en luftvejsallergi som græsallergi, skal du holde øje med om du får følgende symptomer:
- Gentagne nys
- Tilstoppet næse
- Kløe i næse og øjne
- Løbende næse og øjne
- Træthed og dårlig søvn.
Det er individuelt, hvornår, hvor meget og hvordan man får en allergisk reaktion. Derfor er det vigtigt, at du holder godt øje med disse symptomer, så du er sikker på, hvad du reagerer på, når du reagerer på det.
Hvad kan forværre din græsallergi?
Tørre og solrige sommerdage med masser af vind bærer græspollen langt i luften og vil bidrage til høje pollental. På kølige og fugtige sommerdage er pollentallet oftere lavere.
Græsplæner der ikke bliver slået og hvor græsset får lov til at vokse sig langt og blomstre kan især bidrage til høje pollental i allergisæsonen. Det er derfor vigtigt at du holder din græsplæne kort, så den ikke frigiver så meget græspollen. Du skal dog huske på, at selvom du slår din græsplæne ofte, så kan du stadig reagere på græspollen, men jo længere din græsplæne er, jo højere en koncentration af græspollen frigiver den.
Sæson for græsallergi
Sæsonen for græsallergi er fra start april til slutningen af september.
Der er højsæson for græsallergi i juni.
Græsallergi er altså en allergi, der forløber over en ret lang periode - det skyldes de mange typer græsarter, der blomstrer på forskellige tidspunkter i forår- og sommermånederne. Derved bliver der frigivet græspollen over en længere periode end ved f.eks. birkeallergi.
Hvordan diagnosticerer man græsallergi? – Priktest eller blodprøve
Du kan ikke diagnosticere dig selv med græsallergi, det er derfor du skal tage til lægen og blive udredt for, hvad det er du er allergisk overfor. Lægen stiller diagnosen på baggrund af din sygehistorik, de symptomer du fortæller om. Den endelige diagnose stiller lægen enten ved en priktest, eller en blodprøve.
- Priktesten er en allergitest, hvor lægen påfører små stik på huden, der indeholder allergener. Din hud vil reagere efter ca. 15 min, hvis du er allergisk.
- Blodprøven afslører om dit blod indeholder specifikke antistoffer. Dette kræver dog at din blodprøve bliver sendt til et laboratorium for at blive undersøgt.
Forebyggelse og behandling af græsallergi med antihistaminer
Du kan tage antihistaminer når du kan mærke din græsallergi. Disse kan du få i håndkøb på apoteket. Antihistaminer fungerer på den måde at de går ind og blokerer for histaminens virkning i kroppen, der altså er det stof, der giver dig en overfølsomhedsreaktion i kroppen.
Når en græsallergiker for eksempel går på en nyslået græsplæne, reagerer immuncellerne ved at frigive en masse stoffer inklusiv histamin. Det er derfor godt at tage antihistaminer, inden man får symptomer på sin allergi. For så kan antihistaminerne nå at virke præventivt, før histaminet frigives i kroppen.
Anti-allergisk lægemiddel, der indeholder antihistamin.
Det anvendes til behandling af øjne- og næse symptomer ved allergisk snue og høfeber samt symptomer ved nældefeber. Virkningen begynder indenfor ½-1 time og varer ca. 24 timer.
Hvis du lider af høfeber, allergiske snue eller helårssnue kan den anbefalede dosis af Alnok® forbedre din livskvalitet.
Ikke-sløvende antihistamin, som indeholder desloratadin.
Desloratadine Sandoz® er et ikke-sløvende antihistamin, som indeholder desloratadin.
Det lindrer symptomer ved høfeber og allergisk snue, som f.eks. nysen, løbende eller kløende næse eller kløe i ganen.
Ved behandling af nældefeber lindrer det symptomer, som kløe og kløende udslæt.
Virkningen indtræder efter ca. 30 min og varer et helt døgn. Desloratadine Sandoz® hjælper dig med at genoptage dine normale daglige aktiviteter og søvn.
Kan man selv gøre noget for at lindre eller forebygge græsallergi?
Græsallergi kan være svær at forebygge da der er mange grønne arealer og områder i Danmark. Bor du i hus med have, er det en god idé at holde græs og ukrudt nede, så det ikke får lov til at vokse vildt. Når du klipper græsplænen ofte minimerer du mængden af græs der blomstrer og afgiver græspollen.
Det er dog ikke én person med græsallergi, der skal slå græsset da man også kan reagere på saften af de overklippede græsstrå.
Krydsallergi og græsallergi
Når man har en pollenallergi som græsallergi, kan man opleve at få allergiske reaktioner, der minder om dem man får når ens allergi bliver udløst. Dette kan ske når man indtager bestemte fødevarer, og dette kaldes for en krydsallergisk reaktion. Det er ikke unormalt at få krydsallergiske reaktioner hvis man har græsallergi, men det er dog ikke alle der får det. Man kan kende en krydsallergi ved at man mærker det begynder at klø, irritere og hæve i mund, læber og svælg umiddelbart efter indtagelsen af de pågældende fødevarer.
En krydsallergi, der er forbundet med en græsallergi kan forekomme ved at man spiser fødevarer som f.eks. jordnød/peanut, friske ærter, tomat og melon. Det anbefales at man tager antihistaminer, hvis man kan mærke at man får krydsallergi i forbindelse med fødevarer. Antihistaminet kan her gå ind og dæmpe symptomerne og lindre reaktionerne.
Nedenfor får du 12 tips til, hvordan du undgår græspollen.
- Hold græsplænen kort og lad ikke en med græsallergi slå den.
- Skift tøj et par gange om dagen, særligt hvis du har været et sted med meget græs.
- Husk medicinen. Korrekt brug af medicin kan mindske dine symptomer ved græsallergi.
- Undgå eller begræns udendørsaktiviteter, hvis du lider af svære symptomer forbundet med din græsallergi.
- Brug af solbriller kan mindske græspollen i dine øjne.
- Vask eller skyl dit hår inden sengetid, så du får skyllet det græspollen ud, som har samlet sig i dit hår i løbet af dagen.
- Tag gerne et ekstra brusebad. Når du bevæger dig udenfor får du græspollen på dig, så vask dig hellere en gang for meget, end en gang for lidt. Husk især at vaske dit hår lidt oftere end du plejer.
- Luft grundigt ud tidlig morgen og sen aften, hvor antallet af græspollen i luften er mindst.
- Gør grundigt rent en gang om ugen, så den græspollen, som sidder i støvet, fjernes.
- Undgå skoven, når der er fugtigt eller lige har regnet.
- Hold bilens døre, soltag og vinduer lukket for at mindske indtaget af græspollen.
- Skyl trampolinen – græspollen samler sig på store flader og bliver hvirvlet op, når der hoppes.
Download de gode råd som pdf her
Antihistamin/Anti-allergisk lægemiddel
Tabletter til voksne
Oral opløsning til børn fra 2 år
Lindrer allergiske næse- og øjensymptomer
Lindrer kronisk nældefeber
Antihistamin/Anti-allergisk lægemiddel
Tabletter til voksne
Oral opløsning til børn fra 1 år
Lindrer symptomer ved høfeber, helårssnue
Lindrer kronisk nældefeber