It looks like you are using an older version of Internet Explorer which is not supported. We advise that you update your browser to the latest version of Microsoft Edge, or consider using other browsers such as Chrome, Firefox or Safari.

Kronisk forstoppelse

Forstoppelse er en forstyrrelse af tyktarmens funktion. Forstoppelse sker når der er afvigelser i dine tarmes normale og naturlige funktion. Den hyppigste form for forstoppelse er kronisk forstoppelse. Kronisk forstoppelse kan både være den primære sygdom, eller kan komme som et følge af anden sygdom. Har du kronisk forstoppelse, og søger du et afføringsmiddel der kan lindre ubehaget ved dette. Så kan du købe Gangiden®  her.

Hvad er kronisk forstoppelse?

Kronisk forstoppelse er hård, træg og sjælden afføring. Når du lider af forstoppelse, er det fordi de naturlige bevægelser i tyktarmen bliver hæmmet, og derfor får tyktarmen svært ved at transportere afføringen videre ned i systemet.

Hvad sker der i tarmen ved forstoppelse?


Vores tarme har brug for regelmæssige måltider og udtømninger for at virke optimalt. Under forstoppelse mangler tarmene stimulering og får derfor ikke skubbet afføringen mod endetarmen, hvilket besværliggøre udtømning. Tarmene bliver stimuleret af fysisk aktivitet og fiberrig kost. Dette betyder at en større livstilsændring også kan påvirke dit tarmsystem. At udskyde toiletbesøg er endnu en medvirkende faktor til forstoppelse da vi modarbejder tarmenes naturlig udtømningsrefleks ved at vente med at gå på toilettet.
 

Årsager til kronisk forstoppelse

Mange gange kan man ikke pege på en klar årsag til kronisk forstoppelse. Man kan dog se at de hyppigste årsager til forstoppelse er:

  • Uregelmæssige afføringsvaner
  • Fiberfattig kost
  • Underskud af fysisk aktivitet
  • For lidt væske
  • Sygdom
  • Graviditet
  • Misbrug af afføringsmidler

Grunden til at man kan få kronisk forstoppelse af at misbruge afføringsmidler, er fordi man risikerer at kroppen begynder at undertrykke den naturlige afføringstrang, hvilket kan resultere i at man får forstoppelse.

Derudover er der nogle typer af medicin, der kan give kronisk forstoppelse hos brugeren.

  • Smertestillende medicin
  • Hostemedicin
  • Vanddrivende medicin

Hvad er symptomerne på kronisk forstoppelse?

Der findes forskellige symptomer du kan opleve, hvis du døjer med kronisk forstoppelse. De mest hyppige er: 

  • Sjælden afføring 
  • Hård afføring og hård mave 
  • Luftdannelse 
  • Mavekneb
  • En fornemmelse af ikke at kunne komme helt af med din afføring

7 råd til behandling af forstoppelse

Forstoppelse kan behandles ved at foretage nogle livsstilsændringer. Når du er kronisk forstoppet, er det vigtigt at du ser på dine spisevaner, motionsvaner og toiletvaner. Det er nemlig oftest blandt disse tre man vil kunne finde årsagen til at du er forstoppet. Skal du af med din kronisk forstoppelse, er en livsstilsændring altså ofte nødvendig. Har du behov for hjælp, kan du med fordel anvende et afføringsmiddel. Nedenfor får du 7 gode råd til hvordan du selv kan gøre for at behandle kronisk forstoppelse.

  1. Få en grov og fiberrig kost
    En grov og varieret kost vil sætte gang i dine tarme og modvirke kronisk forstoppelse 
  2. Husk at få rigeligt at drikke
    Drik meget gerne minimum 1,5 liter vand om dagen.
  3. Dyrk regelmæssigt motion. 
    Regelmæssig motion og fysisk aktivitet vil sætte gang i tarmene  
  4. Brug evt. et afføringsmiddel som Gangiden®, Gangiden Neutral 
  5. Afføringsmiddel kan blødgøre din afføring og hjælpe dig med at opnå udtømning
  6. Hvis du tager medicin, der kan være en medvirkende årsag til kronisk forstoppelse, så få den reguleret. 
    Hvis det er medicin, der giver dig forstoppelse, så tag en snak med din læge om alternativer
  7.  Sid rigtig på toilettet 
    At sidde rigtig på toilettet kan hjælpe din afføring med at passere gennem tarmene

Hvornår skal man søge læge ved forstoppelse?

Du skal søge læge hvis du oplever ændringer i dit afføringsmønster eller opdager blod i din afføring. Ved nyopstået forstoppelse er vigtigt at få udelukket at forstoppelsen er opstået som følge af mere alvorlige sygdomme som for eksempel endetarms lidelser, nedsat stofskifte eller som bivirkninger af medicin. 

Kostråd til kronisk forstoppelse

Det er vigtigt at du sørger for at få spist mange kostfibre og drukket nok væske når du lider af kronisk forstoppelse. Det anbefales at du får mindst 25-35 gram kostfibre om dage, samt 1,5 liter væske. Brug nedenstående liste som en retningslinje til at holde dine tarme i balance. Grunden til at det er vigtigt med kostfibre er at de binder væske i tarmene og gør at indholdet i tarmene bliver blødere. 

  • Minimum 75 gram fuldkorn dagligt (fx havregryn, rugbrød, groft knækbrød og fuldkornspasta)
  • Minimum 600 gram frugt og grønt dagligt hvoraf mindst 300 gram er grøntsager (fx agurk, tomat, salat og gulerødder)
  • Halvdelen af grøntsagerne skal være grove grøntsager (fx rodfrugter, broccoli, kål og bønner) 

Gangiden® og Gangiden® Neutral til behandling af kronisk forstoppelse:

Når du er obstiperet, er indholdet i tarmene knoldet og hårdt, afføringen vil have svært ved at passere igennem tarmene. Gangiden®/Gangiden® Neutral er et behandlingsmiddel til behandling af kronisk forstoppelse. Det virker på den måde, at det binder vand i tarmens indhold for på den måde at blødgøre afføringen i tarmen. Når afføringen er blevet blødgjort i tarmen, bliver tarmens bevægelser stimuleret, og indholdet i tarmen vil blive nemmere at komme af med.

  • Gangiden®/Gangiden® Neutral er et pulver som du skal opløse i vand. Når du har drukket det opløste produkt, vil den afførende virkning indtræde efter 12-24 timer.
  • Du kan anvende Gangiden® og Gangiden® Neutral til børn og voksne over 11 år, og du kan også anvende Gangiden® og Gangiden® Neutral som gravid.